Nagasaki si pripomína 68. výročie zhodenia atómovej bomby

09.08.2013 Celý región

Tokio 9. augusta (TASR) - Starosta Nagasaki Tomihisa Taue kritizoval dnes japonskú vládu za nedostatok úsilia v oblasti medzinárodného jadrového odzbrojenia práve v čase, keď si krajina pripomína 68. výročie zhodenia atómovej bomby na mesto.

Taue podľa agentúry DPA povedal, že keď Tokio v apríli nepodpísalo vyhlásenie odmietajúce nevyprovokované použitie jadrových zbraní, "zradilo očakávania svetového spoločenstva".

Starosta povedal, že vyhlásenie podpísalo 80 krajín a Japonsko, jediná krajina, ktorá sa stala obeťou jadrového útoku, svojím odmietnutím vyhlásenie podpísať konala v protiklade so svojim záväzkom nevlastniť jadrové zbrane.

"Vyzývam japonskú vládu, aby sa vrátila k pôvodu záväzku krajiny, ktorá sa stala obeťou jadrového útoku," povedal Taue v mierovom parku ležiacom neďaleko epicentra výbuchu.

Na piatkovú tichú modlitbu za obete prišlo viac ako 6000 ľudí a zúčastnil sa na nej aj americký veľvyslanec v Japonsku John Roos.

Dve jadrové bomby, ktoré USA zhodili na Hirošimu a Nagasaki, urýchlili kapituláciu Japonska a ukončenie druhej svetovej vojny. Výbuch v Hirošime zabil 140.000 ľudí, ďalších 70.000 zomrelo v Nagasaki.

Napriek obavám verejnosti z jadrovej energie, ktoré vznikli po fukušimskej kríze, je predseda vlády Šinzó Abe veľkým zástancom vývozu jadrových technológií do rozvojových krajín vrátane Turecka a Vietnamu a usiluje sa zintenzívniť spoluprácu s Francúzskom a Indiou.

Taue povedal, že spolupráca s Indiou, ktorá nepodpísala Dohodu o nešírení jadrových zbraní (NPT), spôsobí, že NPT nebude mať nijakú váhu.

Starosta ponúkol svoju podporu pri obnove Fukušimy, ktorú v roku 2011 postihla jadrová katastrofa.
 
 
 

Vyberte región